Hoe kunnen we onze vissen het beste beschermen tegen de kou?                    

Veel vijverliefhebbers dekken hun vijver al af voordat de bladeren vallen. De ene doet dit met een net en een ander weer met kunststofplaten of er wordt een complete dakconstructie gemaakt boven de vijver.  Het hangt natuurlijk allemaal af van de situatie en de ligging van de vijver en iedereen mag daar ook een eigen mening over hebben.

Is het echt nodig om onze vissen tegen de kou te beschermen?

Ik denk van wel; om te zorgen dat ze zo min mogelijk risico lopen, moeten we de watertemperatuur in de vijver zo hoog mogelijk houden, in elk geval boven de 5°C.   Bij 2°C kan er in sommige gevallen al vorstletsel optreden bij de vissen, ze gaan dan scheef in het water hangen of liggen plat op de bodem. Dit moeten we zien te voorkomen.

Wat kunnen we doen om de watertemperatuur zo hoog mogelijk te houden?

Een waterval of beekloop kan het water erg snel afkoelen, zet deze dus uit als de temperatuur van zowel de buitenlucht als  het water onder de 10°C komt.  Luchtpompen kunnen het water ook onnodig versneld afkoelen. Zorg er dus voor dat de temperatuur van de aangevoerde lucht altijd hoger is dan de watertemperatuur. Dit kan door bv. lucht vanuit een warmere ruimte aan te zuigen in plaats van de koude buitenlucht.

Ook filters kunnen ons water behoorlijk afkoelen. Zolang wij pompen is de temperatuur in de vijver overal hetzelfde, zowel op de bodem als aan de oppervlakte. Het filter uitzetten is  ook geen goede optie, maar we kunnen wel met een veel lagere doorstroming volstaan.  25% van de normale flow is al genoeg, dus pomp je bv. 10m₃/h, dan kan je in de winterperiode volstaan met 2,5 m₃/h.  Dit geldt dan bij een watertemperatuur van 10°C of lager.  Reduceren van de doorstroming kan gerealiseerd worden met dimmers of door het monteren van een kleinere (capaciteit) pomp. Dit scheelt natuurlijk ook best veel in de stroomkosten.

Mijn ervaring is, dat de winter voor onze vissen ook een rustperiode is en een gezonde Koi kan dit met gemak aan, als wij de goede voorwaardes scheppen (goede waterwaardes en minimaal 5°C).

Samengevat kunnen we het volgende adviseren:


Zorg dat alle waardes van het water in orde zijn.

Stop met voeren onder de 8°C of voer een klein beetje licht verteerbaar zinkend voer.

Bescherm uw vijver tegen felle wind d.m.v. noppenfolie, plastic ballen of het maken van een dak m.b.v. kunststof platen.

Verwarm anders de vijver, als deze onder de 5°C watertemperatuur komt.

Zorg voor aanvoer van warmere lucht bij gebruik van een luchtpomp.

Reduceer uw pompen d.m.v. toerenregelaars.

Zet waterval en/of beekloop uit.

Geef uw vissen rust in de winter.

Natuurlijk zijn er altijd wel uitzonderingen en verhalen over vissen, die in het ijs zaten en het toch overleefden, maar geloof me, bij een watertemperatuur die rond de  gevarenzone van 3°C ligt, zijn de kansen op vissterfte 10x hoger dan normaal.

Wij wensen jullie een warme winter toe !