Koi-liefhebbers vinden het belangrijk dat de filters ook in de koudere periodes aan kunnen blijven staan. Steeds vaker wordt dan ook vijververwarming toegepast en worden de vijvers afgedekt met isolerende materialen.

Is vijververwarming echt nodig, als ik mijn vijver afdek? Dit wordt regelmatig gevraagd. Het is natuurlijk afhankelijk van het weer in de winter, maar ook van de ligging en diepte van de vijver. Wat voor soort filter staat er, boven of juist in de grond? In ieder geval willen we, dat het vijverwater minimaal 5 gr. blijft. Hoger is prima, maar niet onder de 5 gr.

Ook kan verwarming een nuttige bijdrage leveren bij het toedienen van medicijnen en het genezingsproces versnellen. Soms moet het water daarvoor zelfs boven de 18 gr. zijn.

Is gebruik van vijververwarming zinvol? Het antwoord is dus: jazeker!

Er zijn verschillende soorten verwarmingen.

Gasgestookte verwarming, een c.v. ketel die via een RVSwamtewisselaar, elektrische klep en een thermostaat het water verwarmd.

                                                                    

Een zeer betrouwbare oplossing, snel in opwarmen en goedkoop in gebruik.  De aanschafkosten liggen hoger dan bijv. een elektrische verwarming.

 

Elektrische verwarming: Deze is eenvoudig tussen de leidingen te monteren, goedkoop in aanschaf, maar bijna 4 keer zo duur in stookkosten dan gasgestookte verwarming.

                                                                                           

Zonnepanelen en  Zonnecollectors:  Deze zijn goed te gebruiken voor onze vijvers, alleen moet er een groot buffervat aanwezig zijn bij zonnecollectors om de nachten en donkere periodes op te vangen. Zeer goedkoop in gebruik, maar nog wel erg duur in aanschaf.    

                                                                                                               

 

 Warmtepompen: de ideale oplossing voor vijververwarming? Een warmtepomp is makkelijk te installeren, heeft een hoog rendement rn de kosten zijn lager dan een C.V ketel. Maar let op! Als de luchttemperatuur lager wordt dan 8 gr. levert de warmtepomp niets meer. Dus een warmtepomp is vooralsnog niet geschikt voor onze vijvers, wel voor zwembaden.

                                                                                                                               

 

Koi Select Int. kan u deskundig adviseren op het gebied van verwarming, als gastechnisch installateur.

Voor elke vijver bestaat een goede oplossing op het gebied van vijververwarming, neem dus gerust kontact op met ons!